Information till boende på Sättra Gård mars 2018

Roslagsvatten AB sköter vatten och avlopp på Sättra
Som alla vet är det numer Roslagsvatten som sköter Sättra Gårds VA-anläggning.

Felanmälan
För felanmälan på VA så ringer man till:
Vardagar 08:00 – 16:00
08-54083500
Övrig tid:
08-7678450 (larmcentral)

 
Fakturorna för vatten och avlopp kommer fortsatt från Björkfjärden då anläggningen fortfarande ägs av Björkfjärden Egendomar AB.

 
Båtplatser 
Tommy Hindstam och Ove Westerberg sköter alltjämt om båtplatserna på Sättra. Tommy har telefon 0703-87 9194.
 
Stallet
Karolina och Johan i Midgård har tagit över stallet och Kvarnboden på Sättra. Hästverksamheten där kommer att växa fram under året. Knacka gärna på och fråga hur det går.
Lycka till!

 
Håll igen på hastigheten på Sättra
För allas trevnad så håller vi 30 km/timme som max när vi kör på Sättra – eller hur?

 
Badet – vill du hjälpa till?
Tommy Hindstam och Ove Westerberg sköter även om badstranden på gården. Alla goda krafter behövs för att få bort vass och göra fint efter vintern. Hör av dig till Tommy har telefon 0703-87 9194 om du vill hjälpa till.

Gåtan
Drar upp min dragkedja i jackan hela vägen. Vänder ryggen mot vinden men huttrar till ändå. Vassen susar när jag öppnar dörren och kliver in bland gamla oljebrännare från Sättra fossila epok. Stannar upp och tänker på all olja som bränts här för att värma växterna som såldes på Ekerötorg. Skakar sakta på huvudet - inte bra. Kliver vidare, förbi skorstenen och vidare ut igen, ut i glashusets förfallna charm. Vindlande grenar som om hösten ger den mest fantastiska frukt, om plantan bara sköttes lite bättre än vad som gjorts under senare år.
 Vad ska det bli av denna plats och detta hus?
Den som vandrar - och har idéer kanske vet.

 
Finns det något att hyra?
· Storkök, 900 kvm men vi har flera intressenter just nu….
 
Finns det något att köpa?
· Villa på Bygatan 2. Är du intresserad så kontakta Martin Larsson på Svenskfastighetsförmedling; 070-830 01 61. Villan på Bygatan nr 3 är under renovering och beräknas bli klar under hösten 2018
 
Björkfjärden Egendomar AB som förövrigt undrar när våren kommer.
 

Information till boende på Sättra Gård mars 2017

Bryggdäcket byts
Byte av själva däcket på bryggan vid hamnpiren byts nu under vårvintern. Med förhoppning att man ska kunna promenera barfota på varma plankor till sommaren.
Båtplatser bokas som vanligt genom Tommy och Ove.

Grävningar på Sättra
Grävningarna fortsätter under våren som nämnts tidigare. Vägar/diken och enstaka elgrävningar återstår så det gäller fortsatt att ta lite extra tid på sig då man ska till färjan då grävare och lastbilar kan vara i vägen.

Elen stormsäkrad
De nya transformatorerna som Ellevio låtit placera ut är nu igång. Elkabeln som leder till Sättra är även den bytt även om den fortsatt hänger i de gamla stolparna mellan Kunsta och Sättra. Stolparna ska bytas under våren 2017 även de. Från lite söder om Kunsta och vidare söderut ligger kabeln i marken.
Därmed ska elförsörjningen vara ”stormsäkrad” på ett helt annat sätt än tidigare. Tack Ellevio.

Vatten och avlopp på Sättra
Ett nytt och konstruktivt möte med Roslagsvatten har tagit oss ett steg närmare att driften av vatten och avlopp kommer att skötas av Roslagsvatten AB, Ekerö kommuns eget driftsbolag för de egna vatten och avloppsanläggningarna. Det senaste är att Sättra gårds anläggning fortsatt kommer att tillhöra Björkfjärden Drift AB under många år men alltså skötas om av Roslagsvatten AB.
Mer information kommer – så fort det finns någon – och vi hoppas att det då handlar om mer konkreta saker som när Roslagsvatten tar över och telefon nummer till dem osv.

Skogsarbeten
Gallringar i skogen runt fiskare Roland Widlunds ställe samt vid Kohagsudd sätter igång inom kort.

Med hopp om en snar vår,
Björkfjärden Egendomar AB


Information till boende på Sättra Gård december 2016

Fiber
Fiberinkopplingen är nu i det närmaste klar på Sättra. Några har redan lyckats teckna abonnemang och kommit ut på nätet. En informationsbroschyr är utskickad som förklarar hur det hela går till. Är det något som klickat så kan man skriva till Britt-Louise med frågor: morell46@hotmail.com
- Känns lite fantastiskt, nästan osannolikt, att Sättra nu fått fiber, säger ”Matte på Driften”.

Grävningar på Sättra
Grävningarna fortsätter under vintern på Sättra:

  • Diken kommer att förbättras och nytt vägmaterial läggas på vägytan.
  • frågan om nya högspänningskablar fram till och inom gården, mellan transformatorstationerna. Det ska leda till färre elavbrott.-  Ellevio fortsätter att lägga ned kabel och stärka upp elnätet. Det är alltså
  • Saneringen av den s.k. brännhögen vid Hagen pågår även den. Förr eldades spillvirket från tillverkningen av trädgårdsmöbler upp där.


Grävningarna leder, som alla märkt, till svårigheter att komma fram. Det gäller fortsatt att ta lite extra tid på sig då man ska till färjan.

Vatten och Avloppet på Sättra
Ett ärende är nu påbörjat hos Länsstyrelsen i Stockholms län där ett kommunalt övertagande av både vatten- och avloppsanläggningen är begärd. Sannolikt kommer anläggningen inom de närmaste 5-7 åren att fortsatt tillhöra Björkfjärden Drift AB. Därefter verkar det troligt att kommunen får ta över.

Kommunens eget driftsbolag för vatten och avlopp, Roslagsvatten AB, har fått ett direktiv från kommunen ta fram ett avtal för att drift och underhåll av både vatten och avlopp. I så fall skulle avtalet gälla under tiden fram tills anläggningen blir kommunal.
Mer information kommer – så fort det finns någon.

Högre tryck i vattenledningsnätet
En flaskhals är borttagen i ledningsnätet och detta ska förhoppningsvis göra att tryckfallen i vattenledningsnätet inte återkommer.

Julklapp till hyresgäster
En amaryllis till varje hyresgäst finns att hämta hos Lene på Uppgården. Passa på att luncha, handla och insupa julstämningen hos Lene & Co. Tag med Infobrevet och visa det i kassan.

God jul och ett Gott Nytt År! Hälsar Björkfjärden Egendomar AB


 

Information till boende på Sättra Gård september 2015
 
Bygatan 1 och Bygatan 5 är sålda
Försäljningen av villorna på Bygatan har nu verkligen kommit igång. Hittills under året har fyra av de nio villorna sålts. Ytterligare en villa, Bygatan 6 är under renovering och beräknas vara färdigställd under vintern 2015/16.
Ove Losefsky flyttar in på Bygatan 5 och Klas och Gunilla Dykhoff flyttar in på Bygatan 1. Båda hälsas varmt välkomna till Sättra Gård.

Tomter på Björkfjärdenvägen
Två tomter är sålda på Björkfjärdsvägen, nr 5 och 7.  Gunnel och Andersson Lindersson avser att bygga på nr 5 och Arne och Gudrun Ohlsson på nr 7. – Vi ser mycket fram emot att få se de första nya byggnaderna längs Sättra Gårds nya väg, säger Mats Gransell ( och ser märkvärdigt stolt ut…). 3 tomter i bästa läge finns ännu kvar.

Det är människorna som gör Sättra Gård
Ett av tillskotten i byggnader och i energi på Sättra överhuvudtaget görs av Henrik och Lotta Lind/Josephson som har kommit igång med sitt fritidshus jämte Skolan. Framemot sommaren 2016 hoppas de att det står klart.

Med alla dessa nya människor på Sättra Gård kommer gården att blomstra, det är helt klart.

Sättrahonung
Trots dålig honungsskörd över stora delar av Sverige så lyckas Ingela & Ove Westerberg med sin. Närproducerat. Naturligt. Unikt gott. Ove nås på hemsidan www.sättragård.se

Gåtan
Sanden mellan tårna går i de små välbekanta vågorna, de som nästan ser ut som på ett tvättbräde. Vattnet är klart och kallt och mina anklar stelnar till i vattnet. Kan det bli sommarens sista dopp? Vassens vajande i vinden och sorlet av vågorna som rör sig igenom ruggen bildar min bakgrundsmusik. Mälaren luktar alltid Mälaren men allra mest om hösten får jag för mig. Och nu ligger hon här framför, som ett stort värmande kar när höstens kyla är på väg och håller hela Mälardalen mild och ljum.
Var är platsen där mina sinnen låter sig fyllas?
Den som promenerar vet.

Sven Secher
Björkfjärden Egendomar AB
 

Information till boende på Sättra Gård mars 2015

Vildsvinen och jakten
Det är direkt farligt att vara vildsvin på Sättra just nu. Tommy Hindstam och Roland Widlund passar på kvällarna med bössa i hand och flera djur har skjutits på både Sättra och Kunsta. Upp emot 20 djur under höst och vinter hittills på gårdarna tillsammans.
Tonny Svensson och Roland Widlund har viltvårdsansvaret med huvuduppgift att skjuta bort gris. Kontakta gärna Tonny vid problem eller tips på telefon 0708-11 57 61.

Sättra Båtklubb
Den som vill hyra bryggplats för sin båt kontaktar fortsatt Sättra Båtklubb, Ove Westerberg eller Tommy Hindstam. Klubben arrenderar piren och markområdet runt den.
Bryggnocken kommer under sommaren 2015 att förstärkas med betongen från växthusen som ska bort. Däcket på nocken kommer att monteras ned och därmed blir den yttre delen avstängt i sommar.
Även badet sköts om av båtklubben.


Två villor på Bygatan på väg att säljas
Försäljningen av villorna på Bygatan har kommit igång. Till våren väntas två nya familjer flytta in vilket ger mer liv på gården. – Kul som bara den och vi ser fram emot ytterligare familjer som flyttar till Sättra, säger Mats Gransell.

Lantmäteriet har nytt informationsmöte den 19 mars
Lantmäteriet kommer att hålla ett andra informationsmöte för att de nya tomterna längs Björkfjärdenvägen och fastigheterna på Bygatan ska kunna anslutas till vägsamfälligheten.

Gåtan
Byggrejor och bråte överallt. Skräp som flyger omkring i skogen och ett par nya små hus som växer som svampar ur jorden. Snygga, och välanpassade till den äldre bebyggelsen, absolut.
Står och velar mellan att vara glad för de nya husen och att vara förargad för att det ser stökigt ut under byggtiden. Blicken hamnar på horisontlinjen, vattnet, skogen och de stolta svanarna som glider förbi. Blir inget klokare för det.
Var är platsen där de senaste husen växer fram på Sättra och vyerna är som allra vackrast?
Den som promenerar vet.


Nya däck?
Färska sommardäck finns hos Conny Wallin på WMR.

Sven Secher
Björkfjärden Egendomar AB


www.sättragård.se
Har du inte varit inne på hemsidan så är det hög tid. Ove Westerberg och Britt-louise Morell håller i trådarna och skapar här en mötesplats för vägföreningen och alla andra som vill veta mer om Sättra. Sidan är full av information, historia och nyheter.


Kontakt:
Björkfjärden Egendomar AB
Lorensbergsgatan 3
117 33 Stockholm
tel: 08-7206040

Hyresavisrring
Indicate Ekonomi AB
tel: 08-562 561 13
Hemsida: www.bjorkfjarden.se

Finns det något att hyra?
·  Storkök, 900 kvm

Finns det något att köpa?

* Nej, inte just nu faktiskt. Tomten vid Hagen är såld och så även villan på Bygatan 10.

Snickarhjälp?
Sättra Snickeri AB ordnar med det mesta. Snickeriverksamheten flyttar in i Vagnslidret den 1 oktober.

 Gåtan mars 2017
Gåtan Stannar upp. Funderar. Ser tre rådjur passera in under äppelträden. Får ett plötsligt infall och smyger in genom plåtdörren intill. Följ med! I dunklet glimmar ett ljus till och plötsligt hör du ett klick och ett svagt surrande. Tanken svindlar och i ett ögonblick tror du dig vara förflyttad till tropikerna då du plötsligt hör ett friskt porlande. Du förundras över det under som sker här varje dag. Inte en så vacker plats men väl så viktig för allas trivseln på vår gård, på vår ö. Var är du? Den som vet vart Mats vandrar vet.


Gåtan
Häpnar över platsens skönhet. Gnuggar mig i ögonen och tror knappt att det är sant. Har varit här så många gånger och ändå inte insett vilket blickfång varje besökare får. Bara några täta granar som försvunnit – och så detta. Med Mälarhavet i norr har gården fått en ny fantastisk boplats för den lyckligt lottade och hens familj. Funderar. Undrar. Hänförs. Var är platsen med gårdens kanske bästa bostadsläge?
Den som promenerar vet.